Bu yaz tatili için 3 hedefim ve durumları

Yaz tatili için 3 hedefim vardı.

1. Şirketin Web Sitesini güncelleme

2. Yeni iPhone uygulamasının tasarımını tamamlama

3. Yanıma aldığım 12 kitabı okumak

1. konuda bayağı bir ilerleme kaydettim ama henüz bitiremedim.

2. konyu açıp bakmadım bile. Sanırım bu ofiste yapılacak birşey

Benim için en değerli olanı 3. konuyu ise büyük bir mutlulukla bugün tamamladım.

Tanzimat Edebiyatı’ının günümüz Türkçe’sine çevrilmiş ve satışını bulduğum tüm eserlerini (Ahmet Mithad’ın bazı eserleri hariç tabii) okumuş oldum.

Tanzimat Edebiyatı yazarları ile ilgili olarak şunu söyleyebilirim:

Ahmet Mithad Efendi, en uzun romanları yazmış ve romanlarının mekanını İstanbul dışına  çıkarabilen hemen hemen tek yazardır. Paris, Mısır, Fas ve Cezayir bunlardan bazılarıdır. Romanlarının uzun olmasına rağmen genelde çok akıcı bir üslub kullandığı için okuması sıkıcı olmadı.

Namık Kemal, genelde insan üstü Erkek ve insan üstü Kadın arasındaki aşkları anlatıyor hikaye ve tiyatrolarında. Kullanılan dil, bugünün gerçeklerini düşününce kullanılmayacak bir  dil olarak düşünülüyor. En ilgi çeken romanı Cezmi, İran’a düzenlenen Osmanlı seferini konu almasından dolayı tarihi birsürü bilgi vermektedir.

Sami Paşazade Sezai, kullandığı dil ile beni en çok etkileyen birinci yazardır. Sergüzeşt ve Küçük Şeyler, gerçekten güzel tasvirlerle bezenmiştir.

Hemen ardından Recaizade Mahmet Ekrem’de de benzer bir dil ile zevkli bir roman ve tiyatro oyunu okudum.

Nabizade Nanım’ın dili, beni çok sürüklemeyen bir dil olarak aklımda kaldı. Çok şükür ki kısa olan hikayelerini tam değerlendirme için okuyabildim. Ama Zehra haricindeki hikayelerini çok beğenmedim.

Servet-i Fünun Edebiyatındaki ilk okumamı Mehmet Rauf’un Eylül romanı ile yaptım. Kişilerin duygu akışını ve gelişimini betimlemesi anlamında şu ana kadar eşini görmediğim bir üslub kullanılmıştı. Roman, Aşk-ı Memnu’yu aratmayan bir hikaye olmasına rağmen, Necip ve Suat’ın (Suat kız ha!) düşünce alemlerini tasvirde öyle güzel bir dil kullanılmış ki, elinizden bırakmak istemiyorsunuz romanı okurken.

Şimdilik böyle

 

Yaz tatili için 3 hedefim vardı. 1. Şirketin Web Sitesini güncelleme 2. Yeni iPhone uygulamasının tasarımını tamamlama 3. Yanıma aldığım 12 kitabı okumak 1. konuda bayağı bir ilerleme kaydettim ama henüz bitiremedim. 2. konyu açıp bakmadım bile. Sanırım bu ofiste yapılacak birşey Benim için en değerli olanı 3. konuyu ise büyük bir mutlulukla bugün tamamladım.…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir