Paris’te bir Türk, Ahmet Mithad Efendi (1876)

Pariste bir Türk, Nasuh adında çok yer gezmiş ve görmüş bir genç Türk’ün, bir gazete adına yaptığı Paris gezisi sırasında, Paris ahalisinin derinlerine inip olaylara dahil olması ile yaşadığı maceraları anlatır.

Kitapta önemli gördüğüm noktalar;

1.Catherine’in müzik ile ilgili yorumu: “müzika kendi müeddasini ehl-i hal olanlara anlatamayacakmis gibi tutmuslar, icine bir de siir ve edeb katmislar. Muzikayi sairiyet sadasinin nagamati etmisler, birakmislar. Muzikada bir guzel parca icra olunuyor mu? Hemen hatira o parca ile beraber okunacak es’ar geliyor. Geliyor da muzikanin o semavi ve alihane mueddalarini kaybolup insanin kulagina bir sehvet-perest asikin bir nazli asufteyesoyledigi mecnunane sozler vasil oluyor.”

2. Güzel bir söz: “Ne soyleyeyim diye dusunmek nicin soyledim diye pisman olmaktan evladir.”

3. Bir şairin sözü: “Cihan benim masukama meftun olsa memnun olurum. Cunku bu hal masukamin guzelligine delalet eder. Lakin masukam nazar-i teveccuhunu benden baskasina atf eder ise, iste o zaman kahroldugum zamandir.”

Pariste bir Türk, Nasuh adında çok yer gezmiş ve görmüş bir genç Türk’ün, bir gazete adına yaptığı Paris gezisi sırasında, Paris ahalisinin derinlerine inip olaylara dahil olması ile yaşadığı maceraları anlatır. Kitapta önemli gördüğüm noktalar; 1.Catherine’in müzik ile ilgili yorumu: “müzika kendi müeddasini ehl-i hal olanlara anlatamayacakmis gibi tutmuslar, icine bir de siir ve edeb…

2 Comments

  1. Merhabalar,

    Sakarya Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Jön Türk ve Türk Kavramları ile ilgili araştırma ödevim var.Bu kitabın kısaca olay örgüsünü isteyebilir miyim sizden.Nasuh’un Avrupa seyahatinde başına gelenler araştırmama yardımcı olacaktır, yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir