Fenomen ve Ritüel

“O bir fenomen”, “Fenomensin”, “Fenomen oldun”,”Bu da bizim ritüelimiz oldu” gibi günlük hayatta şuursuzca kullandığımız bu terimlerle alakalı olarak,  yakın zamanda okuduğum Olasılıksız  (Mühendis ve matematikçilere önerilir, Nicholas Cage’in 60 Saniye filminin Kuantum Fiziği ile bağdaştırılmış bir sürümünden biraz daha öte) adlı kitapta Fenomen kelimesini sıkça görünce,”dur bakayım ben doğru mu kullanıyorum?” dönünce araştırıp blog yazayım ki aklımda kalsın dedim.

Buyurun araştırmanın sonucu:

Fenomen

Vikipedi

Felsefede somut, algılanabilir ve denenebilir olay ve nesne demektir. Bir nesne, olay ya da sürecin nesnel gerçekliğini vurgulayan bir ifadedir.

TDK sözlüğüne göre

fenomen Fr. phénomène
1. olay, 2. fel. görüngü
1. Önemli tarihsel olgu. 2. Duyularla algılanabilen her şey.

1. tanıma bakılırsa, birisinin fenomen olması sözkonusu bu durumda. Ama önemli farklı birşey yapmak kaydı ile, yani tarihe adını yazdırmak kaydı ile.

Gündelik hayatta ise, içinde bulunulan cemiyette bir konuda farklılaşan birisi için de fenomen tanımı kullanılabilir demek ki.

Güzel!

Ritüel

Vikipedi

=Gelenek

Gelenek , bir toplumda, bir toplulukta çok eskilerden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar.

TDK

ritüel Fr. rituel
ayin
Dinî tören.

Bu durumda, tekrar eden bir keyif, alışkanlık için ritüel’i kullanmakta da sorun yokmuş.

Mutluluk…..

“O bir fenomen”, “Fenomensin”, “Fenomen oldun”,”Bu da bizim ritüelimiz oldu” gibi günlük hayatta şuursuzca kullandığımız bu terimlerle alakalı olarak,  yakın zamanda okuduğum Olasılıksız  (Mühendis ve matematikçilere önerilir, Nicholas Cage’in 60 Saniye filminin Kuantum Fiziği ile bağdaştırılmış bir sürümünden biraz daha öte) adlı kitapta Fenomen kelimesini sıkça görünce,”dur bakayım ben doğru mu kullanıyorum?” dönünce araştırıp blog…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir