Herşey duygusal…

Yerli ve yabancı diziler eskiden sayıca ve çeşitce az olunca muhtemelen reyting sıkıntısı yaşamıyorlardı. Bizde Perihan Abla, Süper Baba, Bizimkiler, Mahallenin Muhtarları, onlarda Cosby Ailesi, Alf, Kara Şimşek, reyting korkusu olmadan çekilen ve yayınlanan dizilerdi.

Ne zaman ki kanal sayısı ve dizi sayısı patladı, o zaman yayıncı kuruluşlar reklamlardan gelecek gelir düzeyini yüksek tutabilmek için reytingi yüksek dizilerin yaşamasına müsaade ettiler.

Bu da gayet makul aslında. Kimse babasının hayrına belgesel çekmiyor ve yayınlamıyor ki.

Dizi bu

Amaç para kazanmak. Bir süpermarketin çalışma prensibine çok yakın çalışır burada da mantık az çok. Işıklandırma, reyonlar, spot ürünler hep aynı amaca hizmet eder.

Ama bir seyirci duygusallığıyla bakıldığında bunlar bu gerçekliklerini istemeden de olsa yitiriyorlar.

Seyirci olarak ben, duygusal olarak bağlandığım bir dizinin sonsuza kadar sürmesini isterim. Her akşam yayınlansın, izle izle bitmesin bir türlü.

Yakın zamanda Stargate SG-1, Stargate Atlantis, Stargate Universe serilerini kronolojik sırası ile izlerken hissetmiştim bunu. 10+5+2 toplam 17 sezon süren bir silsileyi bıkmadan usanmadan izlemiştim.

Ama bitti

Yakın zamanda eskilerin yenilenmiş sürümü V, bilim kurgu olan The Event, tarih öncesi zaman göndermesi Terra Nova (Vestel reklam malzemesi bile yaptı) aynı kaderin kurbanları oldular.

Yakın zamanda, Amerika’da HULU gibi internet tabanlı yayın yapan televizyon kanalları ortaya çıktı. Bu kanallar da dizileri desteklemekte ve şimdilik bölgesel olsa da yakında global yayın yapacaklarına inanıyorum. Bu da bize bu tür dizileri anlık izleme imkanı bulacağız ve üyelik yöntemi ile bu tür dizilerin reytinglerini hep yüksek tutabileceğiz.

Bekliyoruz…

Yerli ve yabancı diziler eskiden sayıca ve çeşitce az olunca muhtemelen reyting sıkıntısı yaşamıyorlardı. Bizde Perihan Abla, Süper Baba, Bizimkiler, Mahallenin Muhtarları, onlarda Cosby Ailesi, Alf, Kara Şimşek, reyting korkusu olmadan çekilen ve yayınlanan dizilerdi. Ne zaman ki kanal sayısı ve dizi sayısı patladı, o zaman yayıncı kuruluşlar reklamlardan gelecek gelir düzeyini yüksek tutabilmek için…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir